vineri, 8 februarie 2013

Lecţie publică de religie la Criuleni

În ajun de Botează, studenţii de la programul de masterat  - Studii filologice şi spiritualitate creştină din cadrul Facultăţii de Litere, USM,   Iulian Pinteac şi Teodor Vrabie au realizat o nouă lecţie publică de religie. Acestea fiind ultimile lecţii deschise de religie din ciclul care a demarat la Gimnaziul din s. Ghelăuza, r. Străşeni. 

Lecţia publică a avut loc la liceul „Vlad Ioviţă” din orăşelul Criuleni, cu elevii clasei a VI-a A. Tema lecţiei a fost  Botezul Domnului Iisus Hristos. Elevilor li s-a vorbit despre Taina Sfântului Botez şi istoricul acesteea, le-a fost explicată semnificaţia sărbătorii.
De asemenea, aceştia au aflat şi care sunt obiceiurile şi tradiţiile de Botează specifice poporului nostru.

La ora de religie au asistat directoarea liceului Vlad Ioviţă, Aurelia Ursu şi reprezentanţi ai administraţiei liceului Ludmila Ciubotari, Galina Chirev.

Boteaza este ziua în care Hristos S-a descoperit lumii, e praznicul  luminării, aşa cum reiese şi din troparul închinat acestei sărbători: „În Iordan, botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii S-a arătat. Că glasul Părintelui a mărturisit Ţie, fiu iubit pe Tine numindu-Te. Şi Duhul, în chip de porumbel, a adeverit întărirea Cuvântului. Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, şi lumea ai luminat, slavă Tie”, imn pe care elevii au fost îndemnaţi să-l memoreze.

Şi dacă în Răsărit, până în a doua jumătate a secolului al IV –lea, Naşterea Domnului era serbată în aceeaşi zi cu Botezul Domnului, pe 6 ianuarie, în acest sens s-a organizat un joc în care au fost divizaţi copiii în două tabere, o parte au fost cei ce sărbătoreau Naşterea Domnului, iar cealaltă parte faceau parte din Taina sf. Botez. Aceştia, în cele din urmă, trebuiau să  stabilească corespondenţa corectă dintre un numar de termeni religioşi stabiliţi.

Copiii au manifestat interes deosebit faţă de acest subiect, atestând cunoştinţe deosebite în domeniul Religiei.

În final, elevii au fost stropiţi cu sfânta Aghiasmă, preoţii obişnuind să meargă cu apa sfinţită şi să stropească, şi să binecuvinteze şcoala şi pe cei care se află în această instituţie.

Aurelia Ursu, directoarea liceului Vlad Ioviţă a ţinut să menţioneze că: „Obiceiul stropitului cu aghiasmă prin şcoală este foarte important şi foarte iubit şi primit de către copiii noştri, dar şi de către cei mari. Botezul Domnului Iisus Hristos este un îndemn spre curăţirea vieţii, spre netezirea căilor vieţii noastre. Între om şi mediul înconjurător se păstrează mereu o legătură nemijlocită.”

„Adesea oamenii întinează locul prin faptele lor rele, prin cuvinte şi gânduri necuviincioase. Şi instituţia noastră are nevoie de curăţie şi de binecuvântare. Prin stropirea cu apă sfintită şi prin rugăciune,  ne simţim mai  luminaţi la suflete, mai buni cu cei din jur. Mântuitorul botezându-se vine să ne sfinţească şi pe noi”, a mai adăugat Aurelia Ursu.
A consemnat Magdalena Bortă










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu