sâmbătă, 27 aprilie 2013

La Facultatea de Litere, USM a fost inaugurată biblioteca de carte creştin-ortodoxă


La 23 aprilie, 2013, ÎPS Mitropolit Vladimir, înconjurat de un sobor de slujitori, a oficiat slujba de sfințire a blocului I de studii, care găzduiește Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova. Evenimentul s-a încadrat în șirul de acțiuni preconizat în cadrul Săptămânii Tineretului Ortodox.
Cei prezenți s-au deplasat spre Biblioteca de carte religioasă, care a fost inaugurată în cadrul universității și va fi drept suport didactic pentru cei implicați în abordarea tematicei religioase, în special a celei creștin-ortodoxe.
Este de menționat faptul că Biblioteca include peste 2000 de titluri de carte, având enciclopedii, dicționare, studii, cărți de cult etc. Un compartiment aparte este cel care cuprinde Cartea Rară. Toate acestea sunt în proces de catalogare și prezentare în format electronic drept colecție aparte în cadrul Bibliotecii USM. 
Conducerea universității, dimpreună cu profesorii și studenții facultății, s-au adunat în aula Ggigore Vieru pentru a participa la slujba de binecuvântare, oficiată de ÎPS Vladimir. La eveniment au participat activ studenții și masteranzii care studiază disciplinele din cadrul programului Spiritualitate creștină.
După slujba de sfințire Mitropolitul Vladimir s-a adresat adunării binecredincioase, menționând importanța istorică a acestui edificiu, precum și frumoasele inițiative de studiere a aspectelor lingvistice din literatura și învățătura creștină.
Au urmat mesaje de salut din partea prorectorilor Mihail Revencu și Otilia Dandara, precum și a doamnei decan Claudia Cemârtan.
La decanat a avut loc lansarea paginei electronice a Facultății de Litere, www.litere.md, care a fost elaborată cu suportul Mitropoliei.
Ansamblul folcloric Anastasios din parohia Costești, Ialoveni, condus de preoteasa Veronica Grigoriță, masterandă în cadrul acestei facultăți, a prezentat un program de cântări specifice săptămânii Floriilor. Alt masterand, preotul Anatolie Gârbu, a venit cu zeci de suvenire creștine, pe care le-a dăruit oaspeților veniți la eveniment.
În continuare Catedra de limbă română a organizat simpozionul ”Limbaj și spiritualitate creștină”, în cadrul căreia s-a vorbit despre cartea veche religioasă, terminologia eclesială legată de post și Înviere, despre Giulgiul de la Torino, creațiile literare ce abordează tematica prepascală, datinele creștine din Săptămâna Patimilor etc.
Ierarhul a mulțumit tuturor ostenitorilor din această instituție, mulțumindu-le pentru râvnă și dragoste pentru cele sfinte, cultivând limbajul, dar și Cuvântul.

     
                                         
                                       

                     

                           Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu