vineri, 16 noiembrie 2012

Lecţii publice la Religie realizate de masteranzii de la Litere


Pentru masteranzii de la Studii filologice şi spiritualitate creştină din cadrul USM, la disciplina Axiologia educaţiei creştine au demarat lecţiile publice la disciplina Religie.
La 14 noiembrie a avut loc prima lecţie realizată de către preotul Ioan Goncear şi Igor Lisnic la Gimnaziul din s. Ghelăuza, r. Străşeni. Lecţia s-a desfăşurat cu elevii clasei a IX-a şi a fost abordată tema Sfintele Taine.

Elevilor li s-a vorbit despre importanţa Sf. Taine în viaţa credincioşilor, axându-se pe primele patru Taine: Botezul, Mirungerea, Spovedania şi Împărtăşania.
Predarea disciplinei Religie la Ghelăuza a fost apreciată de către pedagogii prezenţi la ora deschisă, în special de către doamna director Tatiana Drăguţan. Din partea Facultăţii de Litere a participat pr. lect. dr. Octavian Moşin, care a mulţumit părintelui Ioan Goncear şi directorului instituţiei pentru colaborare întru cultivarea valorilor creştine generaţiei în creştere.

La 15 noiembrie o lecţie similară a avut loc la Gimnaziul-internat din s. Ivancea, r. Orhei. Aici s-au implicat activ preotul Oleg Dolghieru dimpreună cu doamna preoteasă Liliana, care au comasat două clase de a VI-a, una din cadrul internatului şi alta de la şcoala din sat. Tema lecţiei a fost Păcatul. Au fost expuse principalele păcate şi s-a vorbit despre consecinţele acestora pentru actul mântuirii. Elevii au fost destul de activi, demonstrând cunoştinţe din domeniul spiritualităţii, deoarece din clasa I-îi studiază această disciplină.
S-a vorbit despre virtuţi ca unicele recomandabile şi generatoare de fericire şi împlinire duhovnicească, iar la final elevii au vizionat un film documentar ziditor de suflet la tema propusă.
Lecţia deschisă a fost analizată împreună cu profesorii instituţiei, dr. Octavian Moşin, lector la USM şi câţiva masteranzi din cadrul Facultăţii de Litere.
Conducerea gimnaziului a mulţumit parohiei din s. Ivancea pentru antrenarea în cultivarea cunoştinţelor din domeniul Religiei, fiind menţionată activitatea preotesei Liliana şi în calitate de profesor de istorie, dar şi în calitate de coleg cu suflet mare şi plin de smerenie.
Până la finele lunii decembrie cei 27 de studenţi de la masterat vor prezenta lecţii deschise în diverse instituţii de învăţământ preuniversitar din republică.

Angela Levinţa 












    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu