marți, 15 ianuarie 2013

Lecţie publică de religie la Gimnaziul din s. Revaca, mun. Chişinău


La 11 ianuarie a avut loc o altă lecţie demonstrativă de religie realizată de către preotul Anatolie Gârbu şi Besarab Tatiana, la Gimnaziul nr. 67 din s. Revaca, mun. Chişinău. Astfel, studenţii de la programul de masterat Studii filologice şi spiritualitate creştină ai Facultăţii de Litere, USM continuă să realizeze lecţii publice de religie, la cursul Axiologia educaţiei creştine.


La ora de religie organizată pentru elevii claselor a VI-a şi a VIII-a au asistat directoarea Gimnaziului, Valentina Iurco, Tamara Vînagă, profesoară de la Şcoala Internat nr. 2 din Chisinău, precum şi reprezentanţi ai administraţiei gimnaziului.

Subiectul lecţiei a fost ,,Muzica în viaţa tinerilor,,, temă aleasă şi pentru că suntem în perioada sărbătorilor de iarnă, timp în care se colindă, se cântă şi se urează.

Elevilor li s-a vorbit despre rolul şi importanţa muzicii în viaţa tinerilor, efectele şi beneficiile muzicii asupra copilului. De asemenea, aceştia au aflat şi care este semnificaţia cântărilor religioase în biserica creştină.

Din cele mai vechi timpuri se spune, că muzica a fost considerată ca fiind de origine divină şi pământească, având atât un rol cultic, cât şi unul pedagogic. Cântarea bisericească este o cale prin care omul primeşte harul divin şi îl cunoaşte pe Dumnezeu. Un asemenea gen de muzică este dătător de linişte şi pace sufletească, înălţător al gândurilor spre cele de Sus şi cele mântuitoare.

În luarea sa de cuvânt, Tamara Vînagă, profesoară de la Şcoala  Internat nr. 2 din Chişinău prezentă la această oră, a relatat următoarele: “Muzica este un lucru minunatîn formarea personalităţii tinerilor. Aceasta are o influenţă asupra comportamentului, asupra modului de gândire şi chiar asupra vocabularului. Apropierea copiilor de Dumnezeu cred că, poate fi făcută şi prin învăţarea diverselor cântări bisericeşti. Copiii sunt flămânzi de cuvântul lui Dumnezeu şi, deaceea,  îl primesc cu dragoste ca hrană duhovnicească”, a mai adăugat Tamara Vînagă.

Prin versetul 34 din psalmul 103,  “Cânta-voi Domnului în viaţa mea, cânta-voi Dumnezeului meu cât voi fi. Plăcute să-i fie Lui cuvintele mele, iar eu mă voi veseli de Domnul”, elevii au fost îndemnaţi să cânte cântarea lui Dumnezeu, căci este bineplăcută înaintea Domnului şi oferă deplină satisfacţie duhovnicească.

La finalul orei, copiii împreună cu profesorii au interpretat colinde de Crăciun. Apoi, acestora li s-au împărţit dulciuri în semn că:,,Hristos s-a născut, să-L slăvim şi cu bucurie prin cântări să ne veselim,,!
A consemnat Magdalena Bortă





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu